Sint-Gillis
Sint-Gillis
In Sint-Gillis kan je voor onze kandidaten stemmen op de lijst Open MR - Les Engagés:
In Sint-Gillis kan je voor onze kandidaten stemmen op de lijst Open MR - Les Engagés:
MR, Open Vld en Les Engagés vormen een gezamenlijke lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Sint-Gillis. De lijst Open MR - Les Engagés, geleid door een nieuw en ambitieus team, presenteert zich als geloofwaardig alternatief voor de huidige meerderheid en als waarborg tegen een schepencollege met PTB’ers.
Open Vld levert met vijf kandidaten een mix van ervaring en vernieuwing. Gemeenteraadslid en advocate Melanie Verroken staat op de vierde plaats. Open Vld-afdelingsvoorzitter Pieter-Jan Devos trekt de tweede kolom op de 19e plaats. Zelfstandig IT-consultant Ronny Homolka staat op plaats 23 en bedrijfscoach Jasmine De Clerck op 26. Rechtenstudente Lili-Rose Greslebin injecteert met haar achttien lentes een dosis Gen Z in de lijst vanop plaats 30.
De lijst wordt getrokken door Yannis Bakhouche, huisarts en voorzitter van de MR-afdeling. Les Engagés vaardigt onder meer Mathias Looze af, advocaat handels- en arbeidsrecht.
Troeven uitspelen, problemen oplossen
De rood-groene coalitie die Sint-Gillis de afgelopen zes jaar bestuurde, was geen succes. De middenklasse en de ondernemers moesten meer bijdragen – de onroerende voorheffing werd tot tweemaal toe verhoogd bovenop de inflatie, allerhande taksen werden ingevoerd op privé-parkeerplaatsen, laadpalen, terrassen, uithangborden en gemeubelde appartementen. Maar we kregen er bitter weinig voor terug. De onveiligheid en de drugsoverlast in de gemeente openen de nationale televisiejournaals. Sint-Gillis is vuil en de straten zijn slecht onderhouden. Er is een gevoel van algemene verloedering.
Pieter-Jan Devos (Open Vld) is ervan overtuigd dat Sint-Gillis heel wat troeven en bijzonder veel onontgonnen potentieel heeft. "Daar moeten we mee aan de slag om van de hele gemeente – hoog én laag-Sint-Gillis- een stadsdeel te maken waar het goed leven en werken is. Daarvoor moeten we de problemen van veiligheid, netheid en betaalbare huisvesting aanpakken. De afgelopen zes jaar hebben duidelijk aangetoond dat dit met de huidige meerderheid niet zal lukken. Met de steun van de inwoners van Sint-Gillis zullen de liberalen de gemeente weer op het juiste spoor krijgen."
"Onze prioriteit is een goed bestuur van de gemeente, door een efficiënter schepencollege en een duidelijke en open communicatie met alle inwoners van Sint-Gillis,” vult Melanie Verroken (Open Vld) aan. “De huidige meerderheid is niet transparant en heeft niet kunnen reageren op de veiligheidsproblemen. Wij willen het vertrouwen van de burgers terugwinnen. Het laatste wat Sint-Gillis nodig heeft, is een coalitie met Ecolo en de PTB, maar we hebben er alle vertrouwen in dat de Sint-Gillenaren ervoor zullen zorgen dat ons dat bespaard blijft."
“De rood-groene meerderheid heeft zich een kampioen getoond in het uitvaardigen van regeltjes. Van het verplicht sorteren van keukenafval tot een maximumsnelheid van 15 km/u voor steps. Wij willen het gemeentebestuur terug met beide voeten in de realiteit zetten. We schrappen alle overbodige regeltjes en laten bestaande wetten handhaven,” besluit Ronny Homolka (Open Vld).
Een nieuw team voor een nieuwe impuls
Sint-Gillis heeft behoefte aan verandering. De samenwerking tussen MR, Open Vld en Les Engagés luidt een nieuw tijdperk in van een toekomstgerichte politiek.
Het programma van de gezamenlijke lijst richt zich voornamelijk op veiligheid, netheid en goed bestuur.
Veiligheid
Dat veiligheid een prioriteit moet zijn, vooral in de Zuidwijk, zal niemand verbazen. Er zal opnieuw een nabijheidspolitie komen die geïnspireerd is op de Uneus-brigade, die door de huidige meerderheid werd afgeschaft - met rampzalige gevolgen. De nieuwe politiebrigade moet constant op het terrein aanwezig zijn en in contact staan met de sociale diensten en de scholen.
Er komt een einde aan het doorschuiven van de hete aardappel als het op veiligheid aankomt. We activeren de task force ‘Zuidstation’ waarin de gemeenten, politiezones, sociale diensten en de NMBS de problemen aan het Zuidstation samen aanpakken op korte én lange termijn. We versterken de samenwerking met de federale politie en de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene om de openbare orde in de buurt van het Hallepoortpark en de Louizawijk (op de grens van twee politiezones) te garanderen.
Netheid
Als het op netheid aankomt, heeft Sint-Gillis nog een lange weg te gaan. Er is al veel geïnvesteerd in voorlichting, en dat moet uiteraard voortgezet worden, op een duidelijke en laagdrempelige manier. Maar ook hier zijn preventie en handhaving twee zijden van dezelfde medaille.
Sint-Gillis moet een tolerante gemeente blijven, maar mag een stuk minder toegeeflijk worden tegen overlast. Het wettelijk arsenaal is er; wat ontbreekt is de politieke wil om de regels te laten toepassen. Wildplassen en sluikstorten moeten altijd beboet worden. We weten dat de politie haar handen vol heeft, dus willen we ervoor zorgen dat gemeenteambtenaren aanwezig zijn op straat om zo nodig GAS-boeten te geven. Mobiele camera’s kunnen tijdelijk toezicht houden op hotspots voor sluikstorten.
Betaalbaar wonen
We investeren in betaalbare en kwaliteitsvolle woningen om voldoende middenklassers aan te trekken. Zo zorgen we voor de sociale en financiële draagkracht om een beleid van sociale mobiliteit uit te werken voor de meest kwetsbaren.
We zorgen voor een klantvriendelijke bouwdienst die vlot samenwerkt met particulieren en ontwikkelaars.
Goed bestuur
Het bestuur van de gemeente zal een stuk transparanter en efficiënter worden. Gemeentelijke besluiten, agenda's en de rekeningen van de VZW's zullen online worden gepubliceerd. Klantvriendelijkheid en kwaliteit zal vooropstaan in de organisatie van de gemeentediensten, met openingsuren die aangepast zijn aan de behoeften van de inwoners.