Nieuws

Uitreiking Zinneke aan GAL en Ever Meulen door minister Guy Vanhengel
In de lokalen van de Marc Sleen Stichting, heeft Brussels minister van Financiën en Externe Betrekkingen Guy Vanhengel,  2 Bronzen Zinnekes uitgereikt, het eerbetoon aan informele ambassadeurs van het nu 30-jarig bestaande Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dit keer aan 2 Brusselse grafische kunstenaars van wereldniveau: Ever Meulen (Eddy Vermeulen) & GAL (Gerard Alsteens).

Eddy VERMEULEN (EVER MEULEN) is tekenaar, graficus en illustrator "hors catégorie" voor Humo, The New Yorker en veel meer, en in binnen- en buitenland bekroond.
Gerard ALSTEENS (GAL) is politiek tekenaar en kunstschilder, vandaag te bekijken in het weekblad Knack. Hij is berucht om zijn scherpe spotprenten die grafisch meer aan schilderijen doen denken dan aan gewone getekende cartoons. Zijn werk is vaak bekroond geweest. Hij werkt momenteel trouwens aan een boek met tekeningen van zijn favoriete plekjes in Brussel.

Volgens minister Guy Vanhengel maken beide tekenaars, die allebei aan het Brusselse Sint-Lucasinstituut hebben gestudeerd, deel uit van de wereldtop van de grafische kunsten.

Zij ontvangen respectievelijk het 28e en het 29e genummerde Bronzen Zinneke, een mini-versie van het bekende kunstwerk van Tom Franssen dat in de Kartuizerstraat in het centrum van Brussel staat. 
Eerdere laureaten waren onder meer Johan Verminnen (de eerste laureaat!), Adamo, Paul Van Himst, Eddy Merckx, Vincent Kompany, Toots Thielemans en Jacky Ickx.

 In de goede traditie van wijlen Marc Sleen werd de uitreiking gevolgd door een feestelijke Brusselse wafelenbak.