Nieuws

Stedelijke mobiliteit op maat
Jouw traject in Brussel in één click op een app

Stedelijke mobiliteit is complex en de juiste keuze maken om je te verplaatsen in de stad is niet altijd eenvoudig. Er zijn talrijke transportmodi, maar welke is nu de snelste of de goedkoopste? Er bestaan reeds veel apps die je de weg wijzen met 1 transportmiddel, zoals de fiets, de auto, het openbaar vervoer, enzovoorts. Soms is echter een combinatie van verschillende vervoersmogelijkheden het beste en dan wordt het al moeilijker om deze route te weten te komen. De nood aan nieuwe, moderne apps is dus hoog.

Om een route met verschillende transportmiddelen te kunnen berekenen, hebben zulke apps data nodig. Momenteel is de MIVB bezig haar MaaS-app te ontwikkelen. Maas staat voor Mobility as a service. Hierbij worden open data van verschillende bedrijven bijeengebracht om de beste route te kunnen bepalen. Dat is een goede stap, maar het aantal deelnemende bedrijven is nog beperkt en het laat nog geen ruimte voor toekomstige transportmodi.

Het is dus belangrijk dat ook andere apps kunnen worden ontwikkeld die data kunnen gebruiken van alle aanbieders van individueel en collectief transport, ongeacht of ze deel uitmaken van de privé of publieke sector. En omgekeerd moeten die aanbieders hun data openbaar stellen, zodat apps ze kunnen gebruiken.

“Met alle informatie van alle vervoersmodi maakt de beste ontwikkelaar voor jou de juiste app, waarop je in één klik jouw combinatie kiest én betaalt.” stelt Brussels parlementslid Carla Dejonghe.