Nieuws

Open vld Brussel trapt de zomer af met congres en nieuw talent
Er waait een nieuwe wind door het Brusselse regiobestuur van de liberalen. Dat bleek afgelopen zondag op het Zomercongres van de Brusselse partij. Met de voorstelling van 12 nieuwe gezichten, wil het bestuur vernieuwen met jonge talenten. Inhoudelijk legt de nieuwe ploeg de klemtoon op economie, onderwijs en leefbaarheid. 


Na 20 jaar regeringsdeelname onder leiding van Guy Vanhengel nam na de gewestverkiezingen van 2019 huidig minister van Financiën en Begroting Sven Gatz de fakkel over. Gatz verzamelde inmiddels een dozijn nieuwe gezichten om zich heen: “Nieuwe gezichten, zorgen voor nieuwe ideeën. Er staat een nieuwe generatie klaar die de ambitie heeft Brussel als internationale hoofdstad mee vorm te geven. Ze hebben er duidelijk zin en staan klaar om te luisteren naar wat er leeft in de stad”, aldus minister Sven Gatz. 


Naast de huidige parlementsleden Khadija Zamouri (Sint-Jans-Molenbeek) en Carla Dejonghe (Sint-Pieters-Woluwe), krijgt een aantal reeds gekende gezichten een meer prominente rol binnen de afdelingen van de partij: Quentin van den Hove (Schaarbeek), Martine Raets (Evere), Vincent Riga (Sint-Agatha-Berchem), Valérie Libert (Elsene), Kurt Deswert (Sint-Lambrechts-Woluwe) en Ethel Savelkoul (Etterbeek). Daarnaast krijgt nog een pak nieuwe en jonge talenten hun kans. 

Zo schuift de ploeg in Vorst Imane Belguenani (27) naar voor. Imane is momenteel actief op de fractie van Open vld Brussel en ondervoorzitter van Screen Brussels. Haar collega Frederik Ceulemans (32), woordvoerder van de Brusselse fractie, versterkt zijn rol in Brussel stad. Chloë Van Hoegaerden (28) vervoegt de ploeg in Elsene, zij is co-voorzitter van jong vld Brussel. Beleidsmedewerker voor meertaligheid op het kabinet Gatz, Sheraz Rafi (41) zal de liberalen versterken in Anderlecht. Zijn collega Ibrahim El Ouakili (30), raadgever onderwijs, treedt toe tot de ploeg van Sint-Jans-Molenbeek. Tot slot zal de jonge ondernemer Franc Bogovic (35) een belangrijke rol spelen in Sint-Pieters-Woluwe, hij was al eerder parlementslid in de vorige legislatuur. 


Er werd zondag uitvoerig ingegaan op de koers die de liberalen willen inzetten naar de verkiezingen van 2024. Daarbij ligt de nadruk op: economie, onderwijs en een betere samenleving. Zo wil de versterkte ploeg samen met het bedrijfsleven werk maken van een echte Brede School met oog voor diversiteit, verbindingen en participatie. Betere opleidingstrajecten en een goede samenwerking met Brussels bedrijven moeten jongeren meer kansen geven op de arbeidsmarkt. 

Ook de opvang van nieuwkomers was zondag een congresthema. Open vld Brussel wil, naast een inburgeringscursus, meer inzetten op een netwerk van Brusselbuddy’s. Het is de bedoeling om elke nieuwkomer een buddy te geven, iemand die vertrouwd is met de stad en de werking ervan. De buddy’s moeten nieuwkomers wegwijs maken in de stad, de gemeentelijke en gewestelijke openbare dienstverlening, het onderwijs, de ontspanningsmogelijkheden, arbeidsmarkt, etc. 


De liberalen pleiten daarnaast voor een meer leefbare stad. Een vuile stad trekt niet aan. Brussel is tegenwoordig op vele plaatsen erg vuil. Open vld Brussel stelt vast dat Net Brussel te kort schiet. Een overheidsdienst die slecht werkt, kan beter geprivatiseerd worden. Ook een beter veiligheidsplan behoort tot de agendapunten. De vernieuwde ploeg wil volop inzetten op een betere combinatie van wijkwerking, nultolerantie in de openbare ruimte en strijd tegen georganiseerde misdaad. 


Tot slot wil de blauwe ploeg de deuren nog meer open gooien en wil ze in 2024 naar de regionale verkiezingen trekken onder de naam open.brussels. Deze werknaam zal nog besproken worden op het congres van 2023.