Nieuws

Een Schaarbeekse start up wil discriminatie bestrijden met innovatie
BeGreator is een start up die software ontwikkelt voor Human Resource-afdelingen. Niet zo spectaculair op het eerste gezicht. Toch, de software moet op basis van AI-toepassingen vooroordelen in aanwervingen, loopbaan evaluaties en interne mobiliteit binnen bedrijven detecteren en neutraliseren. “Is artificiële intelligentie onze laatste hoop op een rechtvaardige samenleving?” vraagt oprichtster en CEO Leïla Maidane zich af in een opiniestuk voor L’Echo (22 april 2021).

 

René Konings van Agoria Brussel, de federatie van de technologiesector, regelde een afspraak voor Open Vld Schaarbeek met een bezoek de Schaarbeekse onderneemster Leïla Maidane. Quentin van den Hove(Open Vld schepen in Schaarbeek) was vol lof: “Ik hoop dat ze een geschikt pand vindt in Schaarbeek voor haar start up verder uit te bouwen. Dit  project heeft het allemaal: de drive van de onderneemster, het maatschappelijk engagement en … een marktpotentieel”. Er is vraag en nood aan meent Quentin van den Hove.

 

BeGreator zit nog volop in de ontwikkelingsfase: het schrijven van de software, het werven fondsen en het leggen contacten met potentiële gebruikers. Tegen eind 2023 moeten ze het kunnen concretiseren. Het idee is simpel: “We discrimeneren allemaal. We zijn ons enkel niet bewust van onze eigen vooroordelen en de ravages die ze aanrichten” schrijft Maidane. Om het met een voetbal metafoor te zeggen: “We denken dat we onze gedachten controleren en objectief zijn, maar ondertussen bespeelt ons onderbewustzijn onze gedachten, net als Messi de bal”. Artificiële Intelligentie, goed toegepast in de sofware die bedrijven en overheden gebruiken,  kan volgens Maidane die vooroordelen neutraliseren en de objectiviteit die de mens mist, aanreiken.


Schepen Quentin van den Hove (Open Vld), Leïla Maidane (CEO BeGreator) en René Konings (Agoria Brussels).