Nieuws

Carla Dejonghe loopt stage bij het UZ Brussel met VOKA
Naar jaarlijkse gewoonte draaide Brussels parlementslid Carla Dejonghe weer eens een dagje mee op de werkvloer van een bedrijf in het kader van de VOKA-zomerstages (Vlaams Netwerk van Ondernemingen). 

Dit jaar vond de stage plaats in het UZ Brussel, wat het bezoek - na twee jaar corona - pertinenter dan ooit maakte. Of zoals CEO Marc Noppen zelf zei: "In de afgelopen periode heb ik meer innovatie gezien dan in de afgelopen 16 jaar dat ik CEO was." Carla ontdekte tijdens de inleiding de algemene werking van het ziekenhuis en de toekomstvisie. Zo wordt een uitbreiding van het complex voorzien, en zullen zuivere en rustige omgevingen gecreëerd worden, wat bijdraagt tot het genezingsproces.

Ook werd het Brussels IVF bezocht, ondertussen een pionier op het gebied van fertiliteitsexpertise. Carla legt uit: "Ook dit bezoek is erg relevant, omdat we recentelijk een nieuwe tendens hebben opgemerkt. Steeds meer vrouwen beslissen om alleenstaande moeder te worden. De meeste zijn in de 40, maar vrouwen die eind de 20 zijn zetten die stap ook steeds vaker. Het is interessant om te zien hoe dat concreet in zijn werk gaat. De wetgeving hinkt soms nog achter. Het is niet de leeftijd  van de vrouw die het belangrijkste is, maar de leeftijd waarop ze haar eitjes liet invriezen. En dit gebeurt best voor je 30 bent, want daarna neemt de vruchtbaarheid af.”

Dejonghe passeerde ook langs de faculteit Geneeskunde & Farmacie van de VUB, waar men vooral het onderzoeksbeleid en de opdrachten van de faculteit uit de doeken deed. 

Het laatste deel van de stage had betrekking tot de kankergerelateerde expertise. Men staat er niet altijd bij stil dat hier een interdisciplinaire samenwerking voor nodig is. Niet alleen artsen en verpleegkundigen behandelen kankerpatiënten, maar ook sociaal verpleegkundigen, psychologen en zelfs diëtisten. Uit het bezoek aan het Oncologisch Centrum en de afdeling Radiotherapie werd ook duidelijk over welke geavanceerde apparatuur het UZ beschikt. 

Rond een kopje koffie werd de stage afgesloten en werd er teruggeblikt op de dag, waarbij ook de uitdagingen van het UZ Brussel aan bod kwamen. Die feedback neemt Carla terug mee naar het Parlement om het UZ - een belangrijke speler in de Brusselse zorgsector - zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen.