Nieuws

Inclusieve mobiliteit: “Haal de rolstoeltoegankelijke Londense taxi’s naar Brussel” (Carla Dejonghe)
De Europese week van de mobiliteit ging dit jaar op 16 september van start, met als thema 'Better connections'. Wie goede verbindingen zegt, denkt aan toegankelijkheid en aan personen met beperkte mobiliteit (PBM). Of je nu een rollator bezit, een kinderwagen hebt, of in een rolstoel zit: voor elk van deze gevallen is het klassiek (openbaar) vervoer niet altijd aangepast. Daarom ging Brussels Parlementslid Carla Dejonghe een kijkje nemen bij LEVC, de producent van de nieuwe elektrisch aangedreven Londense taxi’s, die volledig toegankelijk zijn voor PBM’s.

Vervoer van mensen met een beperking is een essentieel onderdeel van een inclusieve samenleving. Als we naar het openbaar vervoer kijken, dan zien we dat dat momenteel nog niet altijd het geval is. De Brusselse diensten hebben wel al grote inspanningen geleverd om hier verandering in te brengen. “De MIVB heeft al een paar van haar stations toegankelijker gemaakt voor rolstoelgebruikers, via bijvoorbeeld liften. Maar er zijn nu ook lagevloerbussen die voorzien zijn van oprijplaten”, zegt Carla Dejonghe. “Een goede zaak, maar natuurlijk dekt het openbaar vervoer niet alles.”           

Zonder toegankelijk vervoer kunnen de zwaksten onder ons geïsoleerd geraken. “Daarom moet het Gewest blijven investeren in alternatieven. De nieuwste generatie van de Londense taxi is daar een uitstekend voorbeeld van. Deze is voorzien van allerlei uitrustingen om het rolstoelgebruikers gemakkelijker te maken”, legt Dejonghe uit. Zo is de geïntegreerde oprijplaat voor rolstoelen voorzien van een slim vouwmechanisme, dat de plaat omzet in een instaptrede. Op die manier wordt de staphoogte met de helft verminderd. Voor slechthorenden is er een inductielus, waardoor mensen met een gehoorapparaat makkelijker geluiden kunnen oppikken. De contrasterende handgrepen en stoelranden moeten dan weer slechtziende passagiers helpen. Maar ook degenen die zelf niet in- en uit kunnen stappen, worden verder geholpen met een draaibare stoel, die tot buiten de taxi draait.

Een uitstekend alternatief voor mensen met beperkte mobiliteit in ons Gewest. Laten we op deze manier Brussel toegankelijker maken voor iedereen, want basisbereikbaarheid is een recht voor elke Brusselaar, met of zonder beperking”, sluit Carla Dejonghe af.

Bekijk hier de video: https://fb.watch/f_n1qBavik/