Nieuws

''Pak het apenpokkenvirus serieus en stel vaccins beschikbaar'' - Khadija Zamouri
BRUSSEL - 22/9/2022 - In de commissie Gezondheid en bijstand aan personen ging het debat over het Apenpokkenvirus en de vaccinatie. Khadija Zamouri informeert naar de beschikbaarheid van het vaccin.

Khadija Zamouri: Ook ik maak me zorgen over het Apenpokkenvirus en vooral de acties, of het gebrek daaraan, vanuit de overheid. We moeten de lessen van Corona meenemen en die waren niet “wacht af tot het virus voet aan de grond heeft”. Het was om snel en doortastend in gang te schieten.

Van de GGC hebben we in de pers vernomen dat er een infolijn van start is gegaan op maandag 22 augustus. Hoe veel mensen hebben hiervan reeds gebruik gemaakt? Dat blijft echter eerder reactief, worden er ook proactief middelen ter sensibilisering ingezet vanuit de regering? Welke acties onderneemt u om de meest kwetsbare groep te informeren en te wapenen tegen besmetting? Hoe zorgt u er voor dat deze campagne niet stigmatiserend werkt? 

We zien een enorme bereidheid van deze groep om zichzelf én hun omgeving te beschermen. Zoals mijn collega Verstraeten aanhaalt hebben al een groot aantal de stap naar Rijsel gezet voor een vaccin. Ik kan alleen maar zeggen: chapeau aan de gay community voor de “hands-on” mentaliteit. Om het meeste resultaat van deze bereidwilligheid te maken, moeten er dan ook zo snel mogelijk vaccins beschikbaar, écht beschikbaar, zijn. Wanneer zal dat zijn? Wordt er gebruik gemaakt van de nieuwe vaccinatietechniek waar er maar een vijfde van het vaccin nodig is en zijn ten gevolge daarvan de voorwaarden versoepeld? 

Vanochtend hoorde ik op Radio 1 dat er in Vlaanderen een vaccin mag worden gehaald als de persoon het voorbije jaar minstens één soa heeft gehad. Ik vind dat echter niet normaal, dat is trouwens ook stigmatiserend. Het vaccin moet toegankelijk zijn voor iedereen die er een wenst.

De minister antwoordde (o.a.): "De vaccinatiecriteria worden uitgebreid zodra de 30.000 doses eind oktober aankomen. Het gewest krijgt daar waarschijnlijk 30% van." Meer weten? http://weblex.brussels/data/arccc/biq/2022-23/00001/images.pdf