Nieuws

Chantal Akerman moet jonge Brusselse en vrouwelijke filmmakers inspirerenReactie Imane Belguenani (ondervoorzitster Screen.brussels) op verkiezing van Chantal Akermans ‘Jeanne Dielman’ tot beste film aller tijden

Chantal Akerman moet jonge Brusselse en vrouwelijke filmmakers inspireren

 

Het prestigieuze British Film Institute heeft ‘Jeanne Dielman’ van Chantal Akerman verkozen tot beste film aller tijden. Imane Belguenani;“Het is de eerste keer dat een film met een vrouwelijke regisseur die eer te beurt valt. Als ondervoorzitter van screen.brussels ben ik uiteraard enorm trots dat het om een Brusselse gaat én dan nog om een film die zich hier afspeelt. “Jeanne Dielman” dateert dan wel uit 1975, maar screen.brussels probeert ook vandaag om Brusselse regisseurs en producers actief te ondersteunen. Deze internationale erkenning voor een film die zowel door en door Brussels als universeel is, is daarbij een fantastische promotie voor de Brusselse filmcultuur.”

 

Belguenani stipt ook nog enkele cijfers aan om te tonen dat de Brusselse filmprojecten in de lift zitten en dat vrouwelijke regisseurs daarin een steeds belangrijkere rol spelen. “Sinds de oprichting van het fonds in 2016 werden 46 van de 87 projecten aanvaard die door vrouwen werden uitgevoerd (52%), 151 van de 308 projecten die uitsluitend door mannen werden geleid (49%) en 20 van de 30 projecten die door vrouwen en mannen samen werden geleid (66%)”

 

In 2021 nam screen.brussels ook deel aan Series Women, een programma om de carrières van vrouwelijke TV-producenten te stimuleren. Bovendien heeft het Brussels Gewest de voorbije vijf jaar bewezen dat het een échte filmstad is en dat het alsmaar meer aantrekkingskracht heeft. Dat is onder meer te danken aan het uitgebreid aanbod aan filmlocaties. In 2021 werden in totaal 1234 filmdagen geregistreerd in Brussel, terwijl dat in 2017 nog maar 673 bedroeg. Ook het aanbod aan acteurs, technici en productiehuizen spelen een belangrijke rol. 

 

“Brussel heeft al bewezen dat ze het potentieel heeft om een belangrijke filmstad te worden. Vandaag is er de beste film aller tijden ook al Brussels. Dat belooft voor de toekomst,” besluit Belguenani.