Nieuws

Duurzaam ondernemen is de norm LEAD: “Brusselse KMO’s moeten klaar zijn voor impact SDG”.
Brussel - Grote bedrijven bereiden zich voor op de eisen die duurzame ontwikkeling oplegt (de SDG). Dat zijn steeds vaker afdwingbare normen en voorwaarden. Kleinere bedrijven hebben daar na COVID, na de energiecrisis, … minder aandacht voor. Beseffen ze dat overheden en grote bedrijven aan wie ze leveren ook van hen die normen gaan verwachten? “Steun en toegang tot markten zullen daar afhankelijk van zijn. LEAD wil KMO’s coachen om hierop te anticiperen”, meent Taoufik Amzile, stichter en voorzitter van LEAD.

 

Open Vld Brussel had een overleg met LEAD over ondernemerschap in Brussel. De liberale minister Sven Gatz, parlementslid Carla Dejonghe en Open Vld Brussel woordvoerder Frederik Ceulemansspraken af met LEAD in een coworking in een statig herenhuis aan de Louizalaan. LEAD is een netwerk van Brusselse ondernemers. Historisch een netwerk voor ondernemers uit de diversiteit, vooral ondernemers met roots in de Maghreb. Maar dat zijn ze ontgroeid en sluiten nu aan bij de gehele hedendaagse Brusselse diversiteit. LEAD is complementair met andere KMO-netwerkorganisaties. Het bereikt een eigen publiek: een netwerk voor ondernemers met ervaring die op hun beurt startende ondernemers steunen. Afkomst speelt steeds minder een rol, toch merken we dat ondernemers uit de diversiteit soms minder toegang tot kennis hebben. En dan is LEAD’s rol voor het beleid belangrijk, stellen ze. 

"Een middenstandsorganisatie doet KMO’s vooral tijd winnen", vertelt Amel Lavoisier, van de patisserie Maison Lavoisier in Jette. “Als kleine ondernemer twijfel je soms of al die grote officiële organisaties er ook voor jou zijn. Er is schroom. LEAD neemt die schroom weg en begeleid je bij aanvragen, maakt het allemaal toegankelijk.” Opstarten lukt vaak zonder hulp, maar om door te groeien, is hulp onmisbaar voor KMO’s. Toegang tot informatie is voor ondernemers tijdrovend.

 

 

Mentoring tussen ondernemingen

Said Mellouli, consultant en oprichter van Audacity Coach en lid van LEAD merkt op dat de overheidsinstanties die ondernemers moeten helpen terreinervaring missen. Tijdens COVID bleek dit duidelijk. Een ambtenaar redeneert niet als een ondernemer. Empathie en terreinkennis zijn de sterkte van het netwerk van ondernemers. Zoals ook blijkt uit het memorandum van LEAD: ze willen bijvoorbeeld een mentoringproject tussen bedrijven mogelijk maken. Mentoring van grote bedrijven voor kleine bedrijven. Dit kan door het ter beschikking stellen van personeel of kennis via een platform: marketing, juridisch of financieel advies aan KMO’s in problemen bijvoorbeeld. Het kan helpen om faillissementen te verminderen. Het is een vorm van zeer gerichte filantropie, waar wel een wettelijk kader voor nodig is.

 

 

Duurzaam ondernemerschap

Taoufik Amzile haalt nog twee essentiële punten aan op de radar van LEAD. Het gewest heeft vorige legislatuur onder minister Gosuin de steun aan KMO’s gebundeld en overzichtelijk gemaakt. De Small Business Act telt 77 concrete maatregelen. Het gaat over financiële steun, innovatie, vergunningen, begeleiding, lokalisatie, … LEAD wil de SBA evalueren en aanpassen op basis van de ervaring en noden van ondernemers, vooral na COVID. Heel wat van de maatregelen zijn ondertussen achterhaald. KMO’s moeten sterker kunnen staan tijdens systeemcrisissen. “On a été entendu, mais pas nécessairement écouté,” lacht Taoufik Amzile.

 

België is een land van KMO’s. “95% van de Brusselse ondernemers zijn KMO’s met minder dan 10 werknemers”, vertelt Taoufik Amzile. "Terwijl grote bedrijven zich al lang voorbereiden op alle eisen die overheden, nationaal en internationaal, hun opleggen qua duurzaamheid, beseffen kleine ondernemers niet dat dit onrechtreeks ook een effect gaat hebben op hen. Ze nemen daarbij een groot risico. Grote bedrijven gaan die normen ook eisen van hun leveranciers, van alle bedrijven in hun ecosysteem. Als de KMO daar niet op anticipeert, is het te laat. We trekken hier echt aan de alarmbel. Zelf organiseren we een soort “SDG/ESG for dummies”. Het ABC van de normen rond duurzaam ondernemen. We maken KMO’s bewust van de inzet. Maar het beleid moet volgen. De Innovation Vouchers die Open Vld Brussel in haar programma aanhaalt, kunnen van pas komen." stelt Taoufik Amzile. 

De ontmoeting was dus echt een wisselwerking”, concludeert minister Sven Gatz, “LEAD heeft ons programma goed bestudeerd”.