Sla navigatie over

Arbeidsmarkt-paradox is ook een probleem voor de sociale dienstverlening : VZW COSEDI vindt geen personeel voor poetshulp meer

COSEDI vindt geen medewerkers voor huishoudhulp aan huis meer. COSEDI is een vzw die aan familiehulp doet. Daar hoort ook een dienst poetshulp voor zieke, gehandicapte of oudere personen die in het Brussels Gewest wonen. Dankzij de familiehulp van COSEDI kunnen deze Brusselaars in hun vertrouwde omgeving blijven wonen en verzorgd worden.

De schoonmaaksector is een bijzonder belangrijke economische sector die in België over 200.000 mensen tewerkstelt (lees ook Dag van de Schoonmaak: ''De metro is ook een kwestie van gelijke kansen en levenskwaliteit'' (opiniestuk Carla Dejonghe https://openvldbrussel.be/Nieuws-2444). Naast het vele schoonmaakpersoneel via schoonmaakfirma’s in kantoren en bedrijven, is er ook een groeiende vraag naar poetshulp aan huis. 27.000 Brusselaars werken als poetshulp via dienstencheques. De Brusselse regering heeft deze sector hervormt om hun statuut te verbeteren. In twintig jaar tijd is het van een sector voor zwartwerk, een echte economische sector geworden met vaste jobs en een goede sociale bescherming.

 

Maar de arbeidsmarkt-paradox slaat ook hier toe. De mismatch op de arbeidsmarkt tussen vraag en aanbod. Dat konden we ondervinden bij een bezoek van vzw COSEDI. Charlotte Schoefs, medewerkster Open Vld: “Het aantal mensen met een vervangingsinkomen bij de Brussels OCMW’s blijft stijgen. De OCMW’s moeten van het gewest het aantal “integeratiecontracten” verhogen. Toch vinden vzw’s geen kandidaten bij de OCMW om via een dergelijk contract als huishoudhulp aan de slag te gaan”.

 

Integratiecontracten, wat vroeger bekend stond als ‘artikel 60’-contracten is een vorm van activering. Wie van een OCMW-uitkering geniet kan zijn uitkering activeren, en via een volwaardig contract aan de slag voor een periode die de tijd dekt om terug verzekerd te zijn voor de sociale zekerheid.  Het is een succesvolle vorm van activering. De vzw COSEDI had 17 dergelijke contracten via de OCMW’s van Watermaal-Bosvoorde, Etterbeek en Schaarbeek. Laurent Erpicum van COSEDI hamert er op: “Wij staan ook in voor de opleiding. We doen dit intern en via externe partners. Het zou dus zeer aanlokkelijk moeten zijn voor mensen die een job zoeken. En wanneer het contract is afgelopen kunnen ze via ons eigen sociaal dienstencheque bedrijf verder aan de slag blijven met een vast contract. We werken ook met twee centra voor familiehulp, erkent door de Franse Gemeenschapscommissie, waar ze ook aan de slag kunnen na hun contract als artikel 60. Een ideale filière, maar toch geen kandidaten. ” 

 

Maar in één jaar tijd konden 16 van de 17 contracten niet meer worden ingevuld. “We werken nochtans goed en graag samen met de OCMW’s. Die leveren echt goed werk. Het is dus zoeken naar de reden” aldus Erpicum. Het lijkt erop dat de werkzoekenden niet geïnteresseerd zijn. Dat is zorgwekkend voor de arbeidsmarkt, maar ook voor de diensten die deze arbeidskrachten nodig hebben, de oudere mensen, zieken, personen met een handicap bijvoorbeeld, waarvoor een sociale vzw als COSEDI zich voor inzet.

 

Herman Mennekens, van de Liberale Mutualiteit Brabant bevestigt dit: “We werken als mutualiteit intens samen met COSEDI. Veel van onze leden hebben die hulp nodig. COSEDI doet alles volgens het boekje.” Ze hebben zelfs aangegeven bereid te zijn de werkgeversbijdrage zelf te betalen indien nodig. Ze zijn momenteel vrijgesteld door hun erkenning als bedrijf in de sociale economie. Als zij geen personeel vinden, kunnen wij onze leden geen sociale dienst aanbieden.

Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder