Sla navigatie over

Brussel als hub voor internationale scale ups - Kpler rules the waves

In een onopvallend, maar stijlvol kantoor in de Keltenlaan, wordt de wereldwijde navigatie in kaart gebracht. Kpler, een scale-up opgericht in Frankrijk, heeft nu zijn hoofdzetel in Brussel. Kpler telt wereldwijd 550 medewerkers, waarvan een derde ingenieurs en softwareontwikkelaars. “Kpler wou haar hoofdzetel in Londen vestigen. De Brexit besliste er anders over” aldus minister Sven Gatz. “De gunstige fiscaliteit voor holdings, de centrale ligging in Europa en de vlotte internationale bereikbaarheid via de trein en de luchthaven waren doorslaggevend. Brussel is ook een stad waar medewerkers willen wonen, wat essentieel is om talent aan te trekken”, vult Arthur Chevreul van Kpler aan.

Kpler specialiseert zich in het verzamelen en omzetten van ruwe data in bruikbare marktgegevens, met name op het gebied van scheepvaart, grondstoffen en energietransitie. De groei van Kpler werd aangewakkerd door de uitbreiding van de wereldwijde markt voor vloeibaar aardgas, en de daaruit voortvloeiende behoefte aan meer informatie. Recentelijk heeft Kpler MarineTraffic overgenomen, een bedrijf gespecialiseerd in het volgen van schepen via geolocatie.

 

Kpler brengt met behulp van zowel openbare als particuliere gegevens het wereldwijde verkeer van grondstoffen in kaart. Letterlijk: Op een kaart, kan je elke boot aanklikken en nagaan welke boot het is, vanwaar hij komt, waar hij naartoe vaart en wat erin zit. Als een schip geblokkeerd of gekaapt is, is dit direct zichtbaar. Het observeren van elk schip stelt Kpler in staat om wereldwijde grondstoffenstromen op regionaal en mondiaal niveau te reconstrueren, en te zien hoe deze evolueren in real-time in reactie op geopolitieke gebeurtenissen. Voor klanten die analyses van marktontwikkelingen wensen, biedt Kpler dagelijks redactioneel materiaal aan, geproduceerd door dertig marktanalisten.

 

Wie zijn de klanten van Kpler? Bedrijven die actief zijn in de maritieme sector, de grondstoffensector of de energietransitie-sector. Deze bedrijven variëren van kleine lokale spelers tot grote multinationals. Maar tot de klanten van Kpler behoren ook overheden en internationale organisaties die betrouwbare gegevens nodig hebben om overheidsbeleid te bepalen en uit te voeren (douanecontroles, energiebeleid, CO2-uitstoot van schepen, enz.)

 

Open Vld-Brussel bezoekt kleine en grote bedrijven in Brussel om te begrijpen wat er leeft bij ondernemers. Fractievoorzitter Carla Dejonghe, minister Sven Gatz, en bestuursleden Philippe Adriaenssens en Valérie Libert waren te gast bij Kpler.  “Onze bezoeken zijn geen beleefdheidsbezoeken. Arthur Chevreul, Axelle Steurs en Manuel Ortegon van Kpler namen de tijd om ook een aantal aandachtspunten mee te geven voor het beleid”, zegt Sven Gatz na afloop. Ondanks de aanwezigheid van zeer goede universiteiten is het niet altijd evident om lokaal talent aan te werven.

 

Afgestudeerde ingenieurs hebben veel opties. De concurrentie is groot in de ‘war on talents’. Het aantrekken van getalenteerde ingenieurs uit het buitenland is daarom ook een optie, maar de Belgische fiscaliteit is hier niet altijd gunstig voor. Het Belgische systeem is bijzonder nadelig voor jobs waarbij een deel van het salaris uit commissie bestaat, zoals het geval is voor verkopers.

 

Het onthaal van buitenlandse werknemers is doorgaans goed in Brussel. Naargelang de gemeente kan de flexibiliteit van de gemeentediensten, qua openingsuren, beperkend zijn. Voor werknemers van buiten de EU is het soms administratief moeilijk. Er zijn regelmatig problemen met het verlengen van de verblijfsvergunning. Die komt soms niet tijdig in orde. De arbeidsovereenkomst moet dan door administratieve traagheid onderbroken worden. Ook vermeldden ze dat medewerkers uit Oost-Europa vaak praktische moeilijkheden ondervinden bij banken om een eigen rekening te openen. “Het is belangrijk open te staan voor opbouwende kritiek en om deze opmerkingen aan te horen. Ook hier moet Brussel in investeren om het ondernemersklimaat te bevorderen”.

 

Kpler is een ‘unicorn’, d.w.z. een bedrijf dat meer dan een miljard euro waard is. (https://www.forbes.com/sites/davidprosser/2023/08/31/meet-five-new-european-unicorns-that-have-defied-the-gloom/?sh=5fd521b31a46 ) Dat is niet niets. Best iets om trots op te zijn. Kpler is de derde ‘unicorn’ in België. Er is in Brussel vraag naar een netwerk waar deze startups en scale-ups elkaar ontmoeten. Waar deze bedrijven in de kijker worden gezet. Evenementen als Deloitte Technology Fast 50 bijvoorbeeld. “Ook dit signaal nemen we mee”, aldus de Open Vld-delegatie, “We hebben in Brussel een breed netwerk van private en publieke netwerkorganisaties voor bedrijven. Deze spelen een belangrijke rol in het uitbouwen van een goed ondernemersklimaat. We zijn binnen België de absolute koplopers qua start ups. We moeten dat ook internationaal uitstralen”.

Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder