Sla navigatie over

Driesterren-opvang voor vluchtelingen in Brussel : SINGA is een netwerk van mensen die mensen helpen

“Comme à la maison” (CALM) is een opvangproject van vzw Singa. Brusselaars kunnen een kamer ter beschikking stellen van een erkend politiek vluchteling voor een tijdelijke periode (van zes tot negen maanden) of op langere basis (voor minstens een jaar). Singa zorgt voor de begeleiding en de bijhorende administratie. Singa telt ondertussen sinds 2019 al 140 overeenkomsten. Het gaat om mensen die het opvangcentrum konden verlaten en zich lanceren in het leven in onze stad. Het levert mooie verhalen op zoals dat van Bilal, een pakistaans vluchteling, die onderdak vond bij mevrouw Gabi (https://bx1.be/categories/news/hors-cadre-a-la-rencontre-de-bilal-muhammad-refugie-qui-acheve-son-sejour-chez-des-bruxellois/ ). “Toegegeven, CALM lost de opvangcrisis niet op, maar het is wel een warme bijdage die positieve vibes uitstraalt over een thema dat in de samenleving voor veel spanning zorgt” meent Carla Dejonghe na haar bezoek aan Singa. 

Singa is ontstaan in de nasleep van de grote opvangcrisis van 2016, met de enorme problemen in en rond het maximiliaanpark. Cecile de Blic en Lionel Defraigne van Singa benadrukken dat aan de basis de vaststelling lag, dat nieuwkomers vooral houvast misten en banden met de lokale bevolking. Dus begonnen ze ontmoetingsmomenten te organiseren. Zo bouwden ze een netwerk van vrijwilligers op dat vandaag in staat is om meer dan 500 activiteiten per jaar te organiseren. Uit het initiatief ontstond ook een buddysysteem of mise en binôme: Brusselaars die op vaste basis een vluchteling de stad laten ontdekken. Ze brengen samen tijd door. Er zijn nu al 800 binômes. Opgelet: de vrijwilligers, de buddy’s of de mensen die een vluchteling huisvesten, worden niet verondersteld de vluchteling te helpen bij zijn dossier, dat is werk voor professionelen en is ook ingewikkeld en zwaar werk. De vrijwilligers vormen gewoon een band met de lokale samenleving. 

 

Singa vraagt vandaag een duidelijk statuut voor de families die een vluchteling opvangen: het is geen huurovereenkomst, het is tijdelijk, maar het kan soms de familie in problemen brengen. Singa vraagt net als in Vlaanderen dat ook in Brussel wie samenwoont door middel van een Melding Tijdelijk Wonen zou beschouwd worden als alleenstaande voor de overheid om administratieve problemen te vermijden.

 

Singa roept ook op om lessen te trekken uit de grootschalige opvang van Oekraïnse vluchtelingen in 2022. Het begin van de oorlog heeft een grote vlaag van solidariteit opgewekt en vanuit de gemeenten werden heel wat vluchtelingen bij mensen thuis geplaatst. Dit heeft voor heel wat goede en slechte ervaringen gezorgd, maar heeft vooral de mogelijkheden van tijdelijke opvang bij inwoners aangetoond. Dat potentieel moeten we permanent voor alle vluchtelingen kunnen benutten en vooral goed omkaderen en begeleiden. 80% van de mensen die via Singa mensen opvangen, willen dat blijven doen. Dat is de meerwaarde van het goede driesterren kader van Comme à la maison, meent Carla Dejonghe. “Eens vluchtelingen erkend zijn, willen we als samenleving hun integratie laten slagen. Chapeau voor de vrijwilligers die dit mogelijk maken”.  

Meer over Singa op www./singa-belgium.org

Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder