Sla navigatie over

Brussel - “Het is cool voor een ondernemer, een start-up als de coworking space ervoor zorgt dat alles ter beschikking is, ook de randanimatie, afterworks, ontbijtvergaderingen, workshops, ontspanning, netwerking, … Zelfs nu en dan een party. Hive5 zorgt voor de ‘coolitude!’ ” grapt Gaël Van Gijsegem, Hive5 Coworking Manager. De coolheid of het coolheidschap van de werkplek dus? Het is inderdaad een zeer coole werkomgeving ondervonden Carla Dejonghe, Martine Raets en Philippe Adriaenssens van de Open Vld Brussel-delegatie.

Open Vld Brussel gaat op zoek naar wat er leeft bij ondernemers in Brussel. Zo bezochten ze een coworking space in Etterbeek. Hive5 is ontstaan vanuit het sociaal secretariaat Securex. Het was aanvankelijk een manier om onderbenutte kantoorruimte te reaffecteren. Maar uiteraard wil Securex hiermee inspelen op de noden van zelfstandigen, synergieën tussen hen aanmoedigen, een ecosysteem voor ondernemers creëren. Ze willen zelf dichter bij de ondernemers staan. Gaël mocht aan de slag als intrapreneurom een dochterbedrijf op te starten: Hive5. Dit groeide uit tot een 3000m2 coworking space en er komt nog 2000 m2 bij. Hive5 telt nu 120 ondernemingen/klanten die er niet enkel een kantoorruimte, maar tevens een service krijgen. Er zijn zo’n 400 werknemers die de kantoren gebruiken. Ondertussen draait Hive5 zelfstandig en is het rendabel. Het wordt gerund door de jonge assistent-manager Quentin Dobelé en een stagiaire, Ilona Duro.

Het is duidelijk dat coworking geen hype is die even overwaait uit de VS, maar een blijvende trend. “De ondernemers vormen een community, sommigen gaan zich inzetten voor die community. Hive5 wordt zo een intern netwerk”, benadrukt Quentin. Wie maakt deel uit van die community? Alle soorten freelancers uiteraard: vertalers, graphic designers, sport- en andere coaches, … Maar ook veel start-ups, vaak ook in de sector van economische transitie en eco-consulting. Er zijn ook vzw’s. Een bedrijf kan er doorgroeien en haar ruimte binnen de coworking aanpassen. Maar eens meer dan 20 medewerkers wordt het toch wat krap. Ook dat is een aspect van de dynamiek die een coworking biedt aan ondernemers.

Brussels parlementslid Carla Dejonghe“Hive5 beantwoordt aan alle criteria om erkend te zijn door het gewest. Deze zijn echter zeer strict wat maakt dat niet alle coworks de erkenning kunnen krijgen. De ondernemers zijn dan de dupe, want ze kunnen geen aanspraak maken op subsidie. Ook de fiscaliteit is niet altijd transparant. Hive5 betaalt bijvoorbeeld al taxen voor de kantoorruimte aan Etterbeek, maar de gemeente komt de individuele bedrijven die er klant zijn ook nog eens afzonderlijk belasten. Dit is niet echt bevorderlijk voor het ondernemersklimaat”.

Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder