Sla navigatie over

BRUSSEL - Dankzij grote private vastgoedontwikkelingen in Brussel zien we steeds meer hoe ook private initiatieven dragen bij tot de herwaardering van wijken, creëeren nieuwe dynamieken in de gemeenten en zorgen zelfs voor het ontstaan van volledig nieuwe wijken. Ook het Viridis-project in Schaarbeek is zo'n ontwikkeling. Het project omvat 115 appartementen, kantoorruimte en winkels en maakt, samen met de omliggende ontwikkelingen, deel uit van de nieuwe reyerswijk wat op zijn beurt deel uit maak van het opkomende mediapark.brussels. Open Vld Brussels bracht met schepen Quentin van den Hove uit Schaarbeek en schepen Martine Raets uit Evere een bezoek aan deze werf van het Belgische bouwbedrijf Besix.

"privé projecten als deze anticiperen snel op de steeds veranderende woonoden in een stad. Nieuwe trends zoals coliving zullen steeds meer opduiken. Maar ook de noodzakelijke transitie naar duurzame woningen met voldoende groenruimte en buitenruimte zorgt voor een nieuwe aanpak bij ontwikkelaars." zegt Quentin van den Hove.

Vastgoedprojecten zoals deze zijn broodnodig in Brussel. De verwachte bevolkingsgroei, de groeiende nood aan duurzame energiezuinige woningen en de groei van de huurmarkt in onze stad zorgen ervoor dat de nood aan nieuwe appartementen groot is. Tegen 2040 zijn er volgens makelaar JLL 1574 bijkomende wooneenheden nodig per jaar, waarvan 90 procent appartementen, terwijl er in de laatst twee jaar slechts 789 per jaar vergund werden. Al heeft dat helaas deels te maken met de gebruikelijke obstakels zoals een tergend trage gunningsprocedure. 

"89 procent van de bestaande appartementsgebouwen in Brussel zijn meer dan veertig jaar oud en daardoor meestal weinig energiezuinig en duurzaam. Dankzij de Renolution-strategie neemt dit cijfer jaar na jaar af maar we zijn er nog lang niet. " zegt Martine raets. 

We mogen het sociaal aspect in onze stad niet uit het oog verliezen. De grote nood aan betaalbare woningen is één van de meest urgente uitdagingen van onze stad. Net daarom moeten we, naast de publieke initiatieven, de private spelers alle kansen geven zodat er voldoende aanbod blijft bijkomen. Door sociale correcties op te nemen bij de gunning van dergelijke projecten, zoals 9% geconventioneerde woningen in het geval van Viridis, blijft een gezonde sociale mix in deze opkomende wijk verzekers.

 

 

Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder