Sla navigatie over

Ongeveer twee op de vijf Brusselaars is digitaal kwetsbaar. Daarmee blijft de digitale kloof onder de bevolking nog steeds groot. Dat blijkt uit de barometer digitale inclusie van de Koning Boudewijnstichting. De razendsnelle digitalisering heeft ervoor gezorgd dat steeds meer diensten online zijn, waardoor het kopen van treintickets of het indienen van belastingaangiften steeds meer digitale skills vraagt. Al lijkt dat niet voor iedereen het geval. Daarom is het belangrijk dat we aandacht hebben voor degenen die (nog) niet volledig mee kunnen met de digitale ontwikkelingen. Extra aandacht en ondersteuning voor digitale inclusie is dan ook geen luxe. 

 

Een éénduidige oplossing is er echter niet. De ene heeft geen toegang tot digitale technologieën vanwege een gebrek aan middelen of infrastructuur, anderen beschikken dan weer over de nodige digitale vaardigheden om online activiteiten uit te voeren. Wanneer mensen worden uitgesloten door een gebrek aan digitale toegang of vaardigheden, spreken we van digitale uitsluiting.

Morgen, 3 juni, organiseert de VGC de dag van de E-inclusie. Het is de bedoeling om bewustwording te creëren en initiatieven te stimuleren die digitale inclusie bevorderen. De digitalisering biedt namelijk talloze mogelijkheden voor Brussel om uit te groeien tot een Smart City die het welzijn van de burgers naar een hoger niveau tilt. Digitale middelen kunnen bijdragen aan professionele ontwikkeling, het vergemakkelijken van interacties met de overheid en het stimuleren van economische dynamiek. Om deze voordelen te kunnen benutten, is het belangrijk dat de toegankelijkheid en digitale geletterdheid van alle burgers wordt ondersteund. 

Ook het Brussels Plan voor digitale toegankelijkheid biedt een aantal concrete maatregelen om de digitale toegang en de digitale vaardigheden van burgers, organisaties en overheden fors op te krikken. Als liberalen geloven we in vrijheid en emancipatie. Door in te zetten op digitale inclusie maak je mensen vrij en zelfstandig. Het is exact wat ze in het Engels zo mooi verwoorden als volgt: “If you give a man a fish, you feed him for a day. If you teach a man to fish, you feed him for a lifetime.”

Khadija Zamouri

Brussels parlementslid

Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder