Open Vld bouwt bruggen tussen de Brusselse gemeenten, de gemeenschappen en het Brussels gewest.
BRUSSEL – “Voor de burger en de ondernemer maakt het niet uit wie bevoegd is, of dat nu de gemeente of het gewest is.” Dat is de liberale insteek van de Brusselse Open Vld-afdelingen naar 13 oktober toe, en vooral na 13 oktober, zowel op gemeentelijk als op gewestelijk vlak. Open Vld wil politieke oplossingen voor politieke problemen – ongeacht het niveau – door samen te werken, het gemeentelijk een gewestelijk beleid op elkaar af te stemmen, en elkaar aan te vullen.
Open Vld heeft al voorgesteld om op termijn de gemeenteraadsverkiezingen en de gewestelijke verkiezingen in Brussel te laten samenvallen om de leesbaarheid en politieke coherentie te verbeteren. De verkiezingen van 13 oktober volgen kort op die van 9 juni. Dit is een kans om nu al de cohesie tussen het gewest en de gemeenten te versterken en de liberale wind een duw in de rug te geven. Daarom komt Open Vld op in de 19 Brusselse gemeenten, telkens in politieke formaties zoals Open MR, MR+ of op lijsten van de burgemeesters, met dezelfde centrale thema’s.
- Netheid en veiligheid staan bovenaan de verwachtingen van de kiezers. Er is geen excuus meer voor het gebrek aan netheid: het doet bewoners, ondernemers en klanten wegtrekken. Het gewest en de gemeenten moeten hiervoor samenwerken, maar ook de burger moet op zijn burgerzin aangesproken worden. De overheid is niet altijd het enige antwoord. Ook moet volgens de partij het personeelskader in de verschillende politiezones ingevuld worden. We pleiten voor het versterken van de nabijheidspolitie en voor een samenwerking tussen de 6 politiezones.
- Een sterk ondernemersklimaat moet opgebouwd worden via een betere afstemming tussen de bevoegdheidsniveaus. Daartoe behoort de creatie van een fiscaal pact om de belastingdruk voor ondernemers transparant, voorspelbaar en draagbaar te maken, het aanbieden van een duidelijk aanspreekpunt voor alle contacten die ondernemers met de overheid hebben (of de bevoegdheid nu bij de gemeente of het gewest ligt) en het zorgen voor meer netheid en veiligheid om zo ondernemers en klanten aan te trekken op regionaal, nationaal en internationaal niveau.
- Ook voor het activeringsbeleid is een betere samenwerking door de niveaus heen nodig (denk maar aan Actiris, de Jobhuizen of de OCMW’s). Vooral voor de activering van de jongeren is dit belangrijk, wat onder andere via een centrale databank voor stageplaatsen voor duaal leren in het Nederlands en het Frans kan. Hetzelfde geldt voor de opvangcapaciteit in kinderdagverblijven en de schoolcapaciteit van Nederlandstalige en Franstalige scholen.
- Daarnaast zal de stadskorting van het gewest, die werken en wonen in de stad moet aanmoedigen, gemeentelijk versterkt moeten worden: de gemeentelijke opcentiemen op de personenbelasting moeten naar omlaag en de BE-home premie moet worden verhoogd (de korting op de onroerende voorheffing op de eigen woning).
- Op de liberale agenda staat ook het verhogen van de stedelijke levenskwaliteit, waarbij het versterken van de netheid en de veiligheid in onze wijken cruciaal is. Er moet geïnvesteerd worden in groene ruimte, belevingsparken, slimme mobiliteit en veilige fietsinfrastructuur. Ook dit is een gedeelde verantwoordelijkheid en vergt veel overleg. Good Move moet opnieuw staan voor goede en slimme mobiliteit, ver van de politieke polarisatie.
“Op 13 oktober stemmen we voor een goed lokaal bestuur, maar ook voor een sterk Brussels bestuur – gewest en gemeenten samen – zodat er een sterke politieke synergie ontstaat.”
Thomas Ryckalts
Voorzitter Open Vld Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Klik hier al om onze gemeentelijke kandidaten te ontdekken.