Sla navigatie over

Op bezoek bij Brasserie Surréaliste: Een verborgen brasserie vergelijkbaar met het openen van een "KinderSurprise"

In het hart van Brussel, aan de Nieuwe Graanmarkt, staat een art-déco gebouw dat al sinds 1932 deel uitmaakt van de stad. Ooit een bananenopslagplaats, vervolgens het creatieve domein van hoedenontwerper Christophe Coppens, heeft dit gebouw dankzij twee gedreven broers in 2019 een nieuw leven gekregen als Brasserie Surréaliste. Het proces verliep niet zonder obstakels, zoals langdurige vergunningsprocedures, maar uiteindelijk openden ze de deuren van hun bar en restaurant in 2021, gevolgd door hun eigen bierbrouwerij een jaar later.

De brasserie is al een jaar lang actief en staat bekend om zijn diverse selectie bieren. Hierbij moeten de broers een uitgebalanceerde keuze maken tussen variëteit en herkenbaarheid. Mensen willen graag experimenteren, maar keren vaak terug naar hun vertrouwde keuze. "Een biergeek zijn is één ding, maar het moet ook economisch haalbaar blijven," aldus Sven Gatz. Dit vraagt de juiste balans tussen gedurfde innovatie en geliefde klassiekers.

Een opvallend aspect van Brasserie Surréaliste's benadering is hun keuze voor blikverpakking. Dit heeft niet alleen te maken met esthetiek, maar vooral met kwaliteit. Blikjes bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele glazen flessen. Ze beschermen het bier tegen licht, lucht en temperatuurschommelingen, wat resulteert in een betere smaak en aroma. Bovendien zijn blikjes compacter en lichter, wat het transport en de opslag efficiënter maakt, zowel voor de leveranciers als voor de klanten.

Onder de Nieuwe Graanmarkt bevindt zich de brasserie zelf, een goed bewaard geheim voor de voorbijgangers. De eigenaars hebben bewust geen uitgebreide publiciteit gemaakt rondom hun brouwerij. Het verrassingseffect bij binnenkomst, vergelijkbaar met een 'KinderSurprise', is wat hen onderscheidt. Dit exclusieve karakter maakt het bezoek aan de brasserie des te memorabeler en authentieker.

Tijdens een rondleiding door het restaurant en de bar wordt duidelijk dat de broers een lange weg hebben afgelegd om hun visie te verwezenlijken. Ze hebben zelfs moeten worstelen om de juiste aannemers en architecten te vinden die de transformatie konden verwezenlijken. Het was een heel proces, waar ook zij aldoende hebben moeten leren. “COVID heeft ons de extra tijd en marge gegeven om onszelf vanalles aan te leren. We zijn hier niet perse aan begonnen met de nodige ‘background’ en/of kennis. Op een jaar was het ons waarschijnelijk niet gelukt.”- Edouard & Charles Grison

Niettemin blijven ze zich uitspreken tegen de langdurige vergunningsprocessen. En recentelijk ook over het 'good move' plan. Ze verklaren hun nader: Het verkeersbeleid heeft veel mensen ontmoedigd om naar het stadscentrum te komen, wat deels aan de media en deels aan de politieke besluitvorming te wijten is. De broers delen hun frustraties over tijdelijke oplossingen die langer blijven hangen dan gepland en daarmee potentiële bezoekers afschrikken.

Al bij al is Brasserie Surréaliste een groot succes. Het is een bron van verrassing en innovatie in het hartje van Brussel. Met zijn rijke geschiedenis, unieke benadering van bierverpakking en verborgen charme, is de brasserie een schitterend voorbeeld van hoe oude fundamenten kunnen leiden tot nieuwe en opwindende hoogten.

Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder