Sla navigatie over

Café Winok: Een hotspot in Schaarbeek

Winok, een levendig café in Schaarbeek, bestaat nu drie jaar en heeft zich snel ontwikkeld tot een geliefde ontmoetingsplaats in de buurt. Opgericht tijdens de pandemie, heeft eigenaar Nicolas het café in slechts vier maanden gerenoveerd en op de kaart gezet. Ondanks de uitdagingen die gepaard gaan met het runnen van een horecazaak, is Winok een groot succes.

Naast het café runt Nicolas Clarebout ook een koffiebranderij, waarvan hij het koffiemerk (Winok) ook in zijn café verkoopt. Dat laatste brengt het nodige rendement op om ook het café draaiende te houden. Café Winok alleen levert niet genoeg op. Nicolas legt ons uit dat dit komt door de hoge sociale kosten. “Geen wonder dat er in de horeca vooral studenten werken. De loonkost voor vaste werkers is bijna onbetaalbaar. De keuze is daarom snel gemaakt.” Nicolas grapt zelfs dat hij de indruk heeft te werken voor de RSZ. Ook haalt hij aan dat hij voor verschillende investeringen een subsidie-hunter heeft gecontacteerd. Zij zoeken voor jou naar de nodige subsidies en nemen alle administratieve lasten op zich. “Dat was noodzakelijk, want zelf was ik nooit uit die administratieve rompslomp geraakt.

Naast de kosten van het personeel is het vinden ervan ook niet altijd evident. Het is een gemengd verhaal; bediening is geen probleem, maar gekwalificeerd keukenpersoneel is moeilijk te vinden. Winok zoekt vooral via hun eigen netwerk. Ze bieden ook stages aan voor het zaalpersoneel, maar ook hier vindt Actiris niet genoeg kandidaten voor. Dat komt vooral omdat dit heel slecht betaald is, het stagegeld is geplafonneerd, en maakt nogmaals duidelijk dat werken meer moet lonen.

Ondanks zijn problematieken is het café een booming business. Het wordt enorm geapprecieerd door zijn klanten, omdat het café ook meer biedt dan alleen koffie. Het organiseert regelmatig evenementen zoals feesten en concerten en is rolstoeltoegankelijk.

Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder