Digitalcity is de vierde Pool Opleiding-Werk in het Brussels Gewest. Via deze polen wou de Brusselse regering tussen (2014-2019) de begeleiding van werkzoekenden hervormen en meer afstemmen op de behoeften van de arbeidsmarkt over gewest en gemeenschapsbevoegdheden heen. In de Pool Opleiding-Werk gebeurt de begeleiding per sector en in samenwerking met de werkgeversorganisaties in de sector. Digitalcity.brussels voor digitale beroepen. Technicity.brussels voor technologische beroepen. Logisticity.brussels voor beroepen uit de logistieke en transportsector en Construcity.brussels voor beroepen in de bouwsector.
Op bezoek bij Digitalcity.brussels worden we (Quentin van de Hove, Imane Belguenani en Chloë Van Hoegaerden) ontvangen in hun campus aan Delta (Oudergem).
Digitalcity.brussels ging van start tijdens de lockdown in 2020. Jean-Pierre Rucci en Luc Huygh (voor de vzw Digitalcity.brussels), en Joost Barclay (voor Actiris bij Digitalcity.brussels) leggen ons de manier van werken uit. Actiris doet gerichte begeleiding van werkzoekenden in digitale beroepen vanuit Digitalcity.brussels. Bruxelles Formation en de VDAB organiseren bij Digitalcity.brussels gerichte opleidingen voor werkzoekenden. Digitalcity.brussels heeft in zijn Bestuursraad de werkgeversorganisaties, Agoria, BECI en de vakbonden, en heeft ook als taak de behoeften aan profielen en opleidingen op de arbeidsmarkt te monitoren. De POW neemt ook de ‘validation des compétences” (in het Frans) van werkzoekenden op zich: een certificaat van je competenties die je op de arbeidsmarkt kan gebruiken. “In Vlaanderen is dat de persoonlijke portfolio van werkenden en werkzoekenden” stelt Chloë Van Hoegaerden. “Er is zeker ruimte om het Vlaams en Franstalig systeem nog beter op elkaar af te stemmen, maar binnen Digitalcity.brussels werkt het alvast in de praktijk”.
Quentin van den Hove heeft een verleden in de IT en beaamt dat in tegenstelling tot de bouw of logistiek, IT geen sector op zich is. “Heel de economie snakt naar IT’ers. Elk bedrijf moet digitaliseren, moet haar netwerken beveiligen, AI gaat over hele economie een steeds grotere rol spelen … Het is essentieel dat werkgeversfederaties uit de IT-sector bij dit beleid actief betrokken worden”.
Digitalcity.brussels kende sinds de opstart een steile groei. Er worden jaarlijks tegen de 900 werkzoekenden persoonlijk begeleid. Ze organiseren gerichte opleidingen voor meer dan 1000 cursisten per jaar. Ze organiseren digitale en sectorale opleidingen. De opleiders moeten ze zelf gaan zoeken op de markt. Het zijn vaak zelfstandige professionals uit de sector. Dat heeft een prijs. Maar het resultaat mag er zijn: een activeringsgraad van 85% na opleiding. Hun ambitie is, geven ze zelf aan, nog naambekendheid te verwerven bij Kmo’s. Zo willen ze het referentiecentrum voor IT beroepen worden in Brussel. “De sterkte van de Pools Opleiding-Werk is dat ze de institutionele muur tussen opleiding en werk, tussen gemeenschapsbevoegdheden en gewestbevoegdheden gewoon doorbreken en focussen op de behoeften op de arbeidsmarkt in samenwerking met de bedrijven op het terrein” besluit Imane Belguenani.