Sla navigatie over

Op bezoek bij Galactic en drie verwante ondernemingen: “De chemische sector; een essentiële speler in de transitie naar een duurzame toekomst.”

Op de Researchlaan 4 bevindt zich een cluster van innovatie: Galactic, opgericht door Frédéric Van Gansberghe, en drie verwante ondernemingen, Futerro, NOOSA & MAASH. Gezamenlijk vormen ze een bolwerk van creativiteit en vooruitgang, gevestigd op een plek die voorheen diende als incubator en nu als broeinest voor baanbrekende ontwikkelingen.

Galactic, met haar 35 jaar ervaring, richt zich op het ontwikkelen van veilige, gezonde, duurzame en hoogwaardige producten. Geïnspireerd door de groeiende vraag van consumenten naar natuurlijke en biologische voedingsmiddelen, biedt het bedrijf innovatieve natuurlijke oplossingen via fermentatie. Hun expertise strekt zich uit van receptverbetering tot microbiologische analyse, met een focus op het produceren van natuurlijke antimicrobiële stoffen, zoals melkzuur, lactaten en andere derivaten voor voedselproducenten wereldwijd.

Een van hun meest opvallende inspanningen is de omvorming van melkzuur naar Polymelkzuur (PLA) plastic, een product dat gemakkelijk recycleerbaar is en zodoende deel uitmaakt van de circulaire economie waar Europa naar streeft. Frédéric benadrukt: "Als we ons willen richten op het klimaat door de CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden, moet de chemische branche hier zeker ook een rol in spelen. Volgens ons kan PLA een deel van de oplossing bieden voor ons gebruik van plastic’s."

Frédéric wijst wel op een nijpend probleem: het vinden van gekwalificeerd personeel. De benodigde vaardigheden bevinden zich voornamelijk in China, waardoor Europa een tekort aan expertise heeft. Dit benadrukt de noodzaak om talent binnen de EU te behouden en concurrerend te blijven op wereldniveau.

Een rondleiding door de bedrijven onthult het complexe proces achter hun innovaties. Bij Galactic worden de diverse fermentatieprocessen toegelicht, afgestemd op de behoeften van de voedingsmarkt. Ze vertalen als het ware een praktische vraag naar een wetenschappelijk vraag! Zoals: “Hoe kan ik de bewaringstijd van kaas verlengen?” Bij Futerro wordt het PLA verwerkt en getest, zodat klanten er een scala aan plastic producten mee kunnen maken, terwijl NOOSA zich richt op de productie van textiel op basis van PLA, met een sterke focus op duurzame kledingproductie. Aan de andere kant concentreert MAASH zich op het ontwikkelen van hoogwaardige eiwitten als vleesvervangers, een veelbelovende stap in de strijd tegen ontbossing.

Hoewel ze te maken krijgen met grote uitdagingen, zoals de petrol/plastic lobbyisten die proberen een spaak in het wiel te steken voor deze ontwikkeling, blijven Galactic en haar verwante ondernemingen gedreven om een duurzame toekomst te creëren.

Hun verhaal is een inspiratie voor iedereen die gelooft in de kracht van innovatie en de noodzaak van een duurzame samenleving.

Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder