Sla navigatie over

Op bezoek bij JIXSO: Human Intelligence in tijden van AI

Kristof Braekeleire woont en werkt in Schaarbeek. Hij is vandaag zelfstandig ondernemer. Zijn eenmansbedrijf Jixso biedt begeleidingstrajecten aan ondernemingen, verenigingen en overheden.  “Ik ben handelsingenieur IT van opleiding. Ik heb jaren voor HP gewerkt. Ik werkte in een zeer internationale omgeving, in Londen en San Francisco”. In 2017 greep Kristof zijn kans en ging als zelfstandig visueel facilitator aan de slag in Brussel. 

Schepen Quentin van den Hove spreekt af met Kristof in L’âne fou aan de Koninklijke Sint-Maria Kerk in Schaarbeek, halverwege het kantoor van Quentin op het gemeentehuis en de Postraat waar Kristof werkt en woont. “Ik heb mijn vak geleerd bij HP: hoe complexe problemen visueel duidelijk voorstellen? Hoe visueel door de bomen het bos zien?”. Kristof Braekeleire gebruikt de methode voor bedrijven, overheden verenigingen om hen te begeleiden in een transitie, een plan, of bij een evenement, brainstorm, … Er is steeds meer vraag naar deze begeleiding, omdat het werkt. De peetvader van de methode is David Sibbet. Hij haalde de mosterd uit de architectuur, meer bepaald uit hoe plannen getekend worden voor kabels en leidingen in gebouwen. Maar ook de klassieke Mind Mapping was een bron van inspiratie voor Visual facilitators.

 

Jixso is een eenmanszaak. “Ik werk veel samen, met andere freelancers. Mensen met ervaring aanwerven is onbetaalbaar. Dus werken we samen in een netwerk”. Het is een snel evoluerende branche. “Om bij te blijven moet ik ook bijleren. Elk jaar koppel ik mijn vakantie aan een stage bij een bekend collega, een soort gourou in branche”. Zelf heeft Kristof Braekeleire ondertussen samen met een collega, OlivierVan Duüren, ook zijn methode in boekvorm gegoten: Transforming while performing (www.bispublishers.com www.bispublishers.com). Het is een fraaie handleiding voor bestaande bedrijven en organisaties om zich heruit te vinden terwijl ze de business/activiteiten draaiende houden. De passie en vakmanschap zijn voelbaar.     

 

Quentin van den Hove in gesprek met visueel facilitator Kristof Braekeleire

 

Schaarbeek 

Op welk niveau het ook is, kan ik met deze methode heel wat bestaande kennis, die al aanwezig is in de onderneming, de vereniging, de maatschappij, de wijk, … ontsluiten. In tijden van Artificial Intelligence faciliteer ik Human Intelligence” vat hij het met een oneliner mooi samen. Van bij de aanvang van het gesprek benadrukte Kristof Braekeleire al dat hij naast commerciële opdrachten ook werkt voor De Kriekelaar, het Wijkcomité, het Repair Café, … Hij is lokaal verankerd en betrokken bij de gemeente en de wijk. De problemen in de wijk grijpen hem dan ook aan. Kristof spreekt Quentin aan over de drugsproblemen, het zwerfvuil, de veiligheid of eerder onveiligheid in de wijk. Het is de wijk waar hij woont, maar ook waar hij onderneemt. 

Als ondernemer is het belangrijk dat ik klanten hier in Schaarbeek kan ontvangen. Een aantrekkelijke stedelijke omgeving werkt aanstekelijk”. Hij komt er in het gesprek vaak op terug. De hulp voor ondernemers tijdens COVID bijvoorbeeld: “Ik geef toe dat ik heel snel zelf als ondernemers oplossingen heb gevonden voor COVID door te komen. Wat mij betreft vind ik dat de overheid er beter aan doet in netheid en veiligheid in de wijk te investeren, dan in allerhande premies”. Kristof gelooft in de stad en de stedelijke vibes. Maar dan moet de stad ook aantrekkelijk zijn.

Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder