Sla navigatie over

Op bezoek bij Labconsort - Labconsort wil de farmaceutische- en medische wereld van lineair naar circulair krijgen

Met de Europese Klimaatwet zet de EU zich in voor CO2-neutraliteit in 2050. Brussel wil dit zelfs al tegen 2030. Labconsort wil bijdragen aan deze doelstelling. Hoe? Door labo- en medische apparatuur van lineair tot circulair te krijgen. “Het domein is één van de meest vervuilende. In laboratoria en bij de productie van farmaceutica wordt vaak veel apparatuur (onnodig) weggegooid of buitengebruik gelaten, terwijl deze nog potentieel heeft voor hergebruik", weet CEO van Labconsort, Metin Zwart de Open Vld Brussel delegatie; Sven Gatz, Chloë Van Hoegaerden en Frederik Ceulemans, te vertellen tijdens hun bezoek aan Labconsort. 

Labconsort wil bedrijven helpen hun duurzaamheidsdoelen te bereiken en kostbare grondstoffen te besparen, door analytische en niet-analytische apparatuur een tweede leven te geven via een circulair model. Door het Repareren, Recyleren en Redistribueren (hun drie R-strategie) van gebruikte laboratorium- en productieapparatuur, trachten ze de milieu-impact te verminderen en de CO2-uitstoot terug te dringen binnen de farmaceutische- en medische wereld.

 

Onderzoeken tonen aan dat tweedehands laboratoriumapparatuur de CO2-uitstoot met 30-90% kan verminderen, afhankelijk van leeftijd, efficiëntie en specifieke productie- en transportprocessen.

Hun initiële idee om universiteiten met elkaar in contact te brengen voor hergebruik van materialen heeft zich nu ook uitgebreid naar de privé. De klantenkring groeit gestaag, wat wijst op een veelbelovende toekomst.

 

Weliswaar ondervindt Labconsort nog steeds weerstand. Het concept van tweedehands staat in de farmaceutische/medische wereld nog helemaal niet ver. Het komt voort uit diepgewortelde gewoonten en overvloedig beschikbaar budget voor nieuwe aankopen. Bedrijven geven de voorkeur aan gloednieuwe analytische apparatuur, ondanks vergelijkbare functionaliteit van gebruikte apparaten. Metin Zwart benadrukt de analogie: "Wij gooien onze gsm toch ook niet weg als onze lader stuk is?" Sven Gatz benadrukt de noodzaak van regelgeving op Europees niveau.

 

Het kopen van tweedehands betekent niet alleen minder gebruik van grondstoffen en lagere uitstoot als gevolg van verminderde productie, maar het opent ook de deur naar aanzienlijke besparingen. Tot wel 70% besparing stelt budget vrij dat kan worden gebruikt voor cruciaal onderzoek, een aspect dat Labconsort even cruciaal acht als het ecologische aspect.

 

Naast het herverdelen van gebruikte apparatuur, biedt Labconsort ook leasing van materiaal, reparatiediensten met gespecialiseerde freelancers, en maakt gebruik van een AI-database voor energie-efficiëntie.

Zo willen ze de farmaceutische- en medische sector duurzamer maken, door ervoor zorgen dat tweedehands niet langer de uitzondering is, maar de norm.

Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder