Sla navigatie over

“Zonder Carbon Removal geen net-zero emissies”: Brusselse technologie in de klimaatstrijd

Sirona ontwikkelt een modulaire unit die op zonne-energie aan Direct Air Capture kan doen. DAC is de technologie waarbij je CO2 terug uit de lucht haalt en opslaat in diepe geologische lagen onder de grond. De technologie bestaat al een tijdje. Ondanks het zeer duur is, is er een markt door de doelstellingen die bedrijven moeten halen of de certificaten voor groene energie. Dit stuurt en verbetert de innovatie. Nieuw zijn de modulaire eenheden, ter grootte van een schipcontainer, die Sirona wil bouwen. Hiermee kan je een rendabelere schaal bereiken, efficiënter dan herbebossing wat CO2 capture betreft. Sirona wil in Kenya geleidelijk aan een DAC-site uitbouwen en upscalen. Er is zon, er zijn gunstige geologische lagen voor opslag CO2. Kenya wil de Great Carbon Valley worden. De keuze voor Kenya is ook een keuze voor climate justice, een Noord-Zuid transfer qua compensatie van de CO2 uitstoot.

Waarom Carbon Removal en waarom Direct Air Capture? Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen mikt de EU op net-zero CO2-emissies tegen 2050. Net-Zero betekent dat het opnemen van CO2 het uitstoten compenseert. Het is overduidelijk dat ver weg de grootste inspanning geleverd zal worden door een reductie van emissies (groene en hernieuwbare energie en circulariteit in gebruik van grondstoffen voornamelijk). De rest, de laatste 5 à 10%, zullen door Carbon Removal gebeuren. Er is uiteraard de natuurlijke Removal, de fotosynthese door bossen en oceanen, zoals we op school hebben geleerd. En daarnaast zijn er technologische alternatieven zoals DAC, Biochar, BECCS, enhanced weathering. … Het direct opvangen van CO2 in de atmosfeer blijkt qua rendement de meest efficiënte.

Sirona is een dynamische en sterk internationale Start Up, gevestigd naast een atelier van Pro Vélo in een coworking, met ateliers van Dieteren in de Heyvaertwijk in Anderlecht. Een Open Vld Brussel delegatie ging op bezoek: Quentin van den Hove, Imane Belguenani, Chloë Van Hoegaerden, Jasmine De Clerck. Een tiental knappe koppen van binnen- en buitenland, van de beste universiteiten en onderzoekscentra ontvangt ons in alle talen. Hard core engeneering culture, staat er op de slides van de presentatie. Thoralf, …., Sibylle hebben de steun van grote internationale spelers. Ze willen hun eigen DAC-site uitbouwen in Kenya, die tegen 2026 operationeel zal zijn. Ze zijn overtuigd dat ze de tijdsgeest mee hebben. De EU gaat de goede richting uit met de Carbon Removal Regulation.

Brussel is de juiste keuze om talent aan te trekken. De hoofdstad van Europa zijn, is een troef. Net als veel startups willen ze doorgroeien in Brussel, maar dan is er steun nodig qua vinden van geschikte locatie en financiering en steun voor innovatie.

Een knappe internationale Start Up, knappe innoverende koppen en een stevige Brusselse touch. Sirona past volledig in het verhaal dat we vooral met kennis en technologie de uitdagingen van de toekomst moeten aanpakken: niet in het minst het klimaat.

Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder