Sla navigatie over

 

Brussel -“Waterlekken zijn veruit de grootste bron van schadeclaims bij de verzekeringen”. De schade, maar ook kostprijs en vooral de verspilling van kostbaar water lopen zeer snel op. Drie ingenieurs, Alex McCormack, Zineddine Wakrim en Grégoire De Hemptinne, ontwikkelden een meter met bijhorende software en AI-toepassing. Hiermee worden lekken opgespoord en wordt watergebruik in gebouwen rationeel gestuurd. Een Brusselse start up! Zineddine Wakrim noemt het “de shazam van het water. We scannen gebouwen en vinden de lekken”.  

De start up Shayp realiseert met haar technologie tot 22% besparing op waterfactuur in gebouwen. De investering verdient zich snel terug en kent dus bijval. Shayp bestaat nu vijf jaar. Ze hebben al meer dan 5.000 watermeters geïnstalleerd. Dat gaat van het Koning Boudewijnstadion tot Manneken Pis (authentiek!). "We willen iedereen bewust maken van het belang van duurzaam waterbeheer. De prijs van water is vandaag te weinig een stimulans. We moeten overwegen de waterprijzen te herzien in functie van volume en verbruik.", stelt Shayp.

Het is meer dan lekken opsporen. Shayp analyseert het waterverbruik, vooral in niet-residentiële gebouwen. Ze hebben drie belangrijke pijlers geïdentificeerd: het stoppen van lekken, het verminderen van overconsumptie en het aanpassen van menselijk gedrag. De focus ligt momenteel op de eerste twee pijlers. Een van de voornaamste uitdagingen is dat lekken vaak onopgemerkt blijven. Dit beseft men nog te weinig. Bovendien wordt in maar liefst 95% van de gevallen waarin lekken wel ontdekt worden, dit niet gemeld. Er is te weinig besef van impact en kost dus. Met het oog op de grote watertekorten die Europa zullen treffen, ook zeer pertinent. “We moeten proactief handelen en lekken tijdig signaleren, zowel om toekomstige watertekorten te voorkomen als om financiële schade te beperken,” aldus minister Sven Gatz na afloop.

Ze geloven bovendien bij Shayp dat ook individuele huishoudens zouden kunnen profiteren van hun technologie en expertise. Iedereen moet zijn woning kunnen ‘schazammen’ op watergebruik. Niet alleen kan watergebruik teruggedrongen worden en schade voorkomen, het zou ook helpen bij het tekort aan loodgieters. Zij zijn momenteel overbevraagd. 

Shayp gebruikt een sensor op de watermeter, die continu gegevens doorstuurt. Zelfs de NMBS heeft een fikse besparing op hun waterfactuur gerealiseerd via Shayp, door een lek op te sporen en te verhelpen. Het is dus een echte investering. Ook scholen zien dit in, al meer dan 1.000 scholen zijn met Shayp aan de slag gegaan. Shayp werkt meer en meer samen met resellers en nutsbedrijven om hun technologie te integreren. Dit zou weliswaar moeten vergemakkelijkt worden, door de procedures voor openbare aanbestedingen te vereenvoudigen. “Het komt erop aan slimme oplossingen te bevorderen. Innovatie maakt hier het verschil. Niet enkel de technologie, maar het idee. Het is essentieel om op lange termijn oplossingen te vinden voor de toenemende waterschaarste en de stijgende watertarieven,” aldus Stefan Cornelis, OCMW-voorzitter in Ukkel.

Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder