Sla navigatie over

Het Atomium, de Koninklijke musea voor Schone kunsten en Mini-Europa waren in 2022 dé topattracties voor toeristen in Brussels. Dat blijkt uit het antwoord* op een parlementaire vraag van Carla Dejonghe (Open Vld, Brussels Parlement). Maar de bezoekers zakken niet alleen naar Brussel af voor de musea, maar eerder om van de sfeer te genieten, te shoppen en op restaurant te gaan.

In de top tien van de toeristische trekpleisters in Brussel van 2022 (januari tot en met oktober) staan vrij veel locaties gelinkt aan de Europese instellingen: Het museum voor Natuurwetenschappen, een buur van het Europees parlement, staat op nummer vier. De grote vergaderzaal van het Europees parlement (5) en het Parlementarium (8) worden ook aardig veel bezocht.

Het stripmuseum, dat meestal in de top drie van de toeristische attracties prijkt, zakt nu naar een zevende plaats, na Bozar op de zesde plaats. Choco Story Brussels en Autoworld houden het respectievelijk op plaats 9 en 10.

“De top tien van de toeristische attracties in Brussel ligt in de lijn van de verwachtingen”, zegt Carla Dejonghe, “en natuurlijk worden niet alle trekpleisters in rekening gebracht. Zo worden de passanten aan Manneke Pis niet meegeteld, want dat zou onbegonnen werk zijn. Misschien zit Jef Lambeaux in het Paviljoen der Menselijke Driften er de volgende keer wel bij, één van mijn persoonlijke favorieten.” 

 

Belgische bezoekers

Westtoer deed ook een bevraging bij 78.000 Belgen tussen juni 2021 en juni 2022. Het aantal dagbezoeken aan het Brussels Gewest in die periode liep op tot 14,8 miljoen. Dat is exact de helft van alle uitstappen naar kunststeden in Vlaanderen (Brussel inbegrepen).

Wat opvalt is dat de meeste Belgische dagjesmensen uit Henegouwen (17%) en Luik (13,4%) komen. Antwerpenaars prijken op de derde plaats (10,6%).

“Het doet mij plezier dat het toerisme er weer bovenop gekomen is,” zegt parlementslid Carla Dejonghe. “De problemen na de aanslagen van 2016 en de coronacrisis van 2020-2021 zijn alweer vergeten. Visit.brussels speelt daarin een zeer actieve en positieve rol. Dankzij die inspanningen als regering krijgt geen enkele crisis onze hoofdstad op toeristisch vlak kapot. En misschien zit”, althans volgens Dejonghe.

*Gelieve het originele antwoord op de parlementaire vraag van Carla Dejonghe hieronder aan te treffen.

Volgens de bevraging die Westtoer tussen juni 2021 en juni 2022 bij 78.000 Belgen afnam, bedroeg het aantal dagbezoeken aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in die periode 14,8 miljoen. Dat is 49% van alle uitstappen naar kunststeden in Vlaanderen, Brussel inbegrepen.

Herkomst

(%)

West-Vlaanderen

 

9,1

Oost-Vlaanderen

 

8,5

Antwerpen

 

10,6

Limburg

 

6,9

Vlaams-Brabant

 

8,8

Brussel

 

6,2

Waals-Brabant

 

8,8

Henegouwen

 

17,3

Namen

 

7,1

Luik

 

13,4

Luxemburg

 

3,4

 

Brusselse toeristische attracties met het meeste succes:

 

Top 10 tussen januari en oktober 2022

Atomium

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

Mini-Europa

Museum voor Natuurwetenschappen

Grote vergaderzaal van het Europees Parlement

Bozar

Stripmuseum

Parlementarium

Choco Story Brussels

Autoworld

 

 Belgen gaan voornamelijk naar Brussel om de stad te bezoeken en van de sfeer te genieten, een museum of bezienswaardigheid te bezoeken, te shoppen of op restaurant te gaan.

De seizoenscampagnes van visit.brussels leggen de nadruk op de verscheidenheid van het aanbod en belichten formules die gericht zijn op Belgen (dagbezoeken) en op toeristen uit het buitenland (verblijf ter plaatse).

Wanneer dat zinvol is, werkt visit.brussels samen met vervoersmaatschappijen om de campagnes te promoten bij de bezoekers.

Daarnaast richt visit.brussels zich rechtstreeks tot bezoekers uit België via de cultuuragenda, die via verschillende kanalen verspreid wordt: de website, de FacebookpaginaInstagram en de nieuwsbrieven. Langs die weg laat visit.brussels iedereen die erop geabonneerd is weten welke niet te missen culturele evenementen er in Brussel plaatsvinden. Om nog meer bezoekers te lokken, biedt visit.brussels op zijn website last-minute tickets tegen verlaagde prijzen aan.

 

Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder