De hartslag van de Brusselse economie
Khadija Zamouri over de liberale ronde bij de werkgeversorganisaties
“Het thema waar alle werkgeversorganisaties ons vandaag op aanspreken is de arbeidsmarkt”, aldus Imane Belguenani, voorzitter van BlueTalks, het studiecentrum van Open Vld Brussel. “De paradox: we vinden geen mensen en er zijn duizenden werkzoekenden. De mismatch op de arbeidsmarkt zorgt voor kopzorgen”.
Open Vld Brussel deed de ronde om te polsen naar de hartslag van de Brusselse economie na corona. “Uiteraard polsten we ook naar hun ideeën over de economische transitie die we ook en vooral in Brussel moeten doorduwen om de klimaatdoelstellingen te halen. Ze hebben vragen, ze willen dat het een economisch verhaal is en geen filosofisch, maar ze zijn echt mee met de doelstelling”.
Minister Sven Gatz en parlementsleden Khadija Zamouri, Carla Dejonghe en Guy Vanhengel gingen telkens met een liberale delegatie op bezoek bij de werkgeversorganisaties. Open Vld Brussel was op bezoek bij: BECI op 15 maart; Confederatie Bouw op 20 maart; Agoria op 31 maart; Unizo op 20 april; Federgon op 29 april; Federatie Horeca Brussels op 4 mei; UCM op 23 mei; VOKA Metropolitan op 31 mei. Imane Belguenani: “De vertegenwoordigers van de werkgeversorganisaties waren kritisch. Ze vertolkten zeer nauwgezet wat er leeft bij hun leden. Kritisch maar ook constructief. De stem van ondernemers en werkgevers is essentieel in democratische besluitvorming.”
Ook Khadija Zamouri, die voor Open Vld economie en tewerkstelling opvolgt, reageert positief op de ontmoetingen. “De veerkracht van veel ondernemers na Corona is groot. Telkens benadrukten ze hoezeer het beleid, regionaal en federaal heeft geholpen tijdens de pandemie, maar ze herinnerden er ons ook aan dat veel, heel veel zelfstandigen ook uit hun reserves hebben moeten putten. Ze hebben, in het belang van de werkgelegenheid en de sociale cohesie in deze stad, een enorme inspanning gedaan die we niet mogen minimaliseren tijdens de lockdowns”.
In zake economische transitie is duidelijk dat meer technologische sectoren hier al lang mee bezig zijn. De pandemie heeft van een digitale transitie een digitale acceleratie gemaakt. De bouwsector is eigenlijk een technologische sector geworden. Khadija Zamouri: “In tal van sectoren wordt die duurzaamheid meer en meer gewoon in het marktmodel geïntegreerd. Let wel, ook heel wat meer klassieke KMO’s heerst vooral de vraag hoe zij die investeringen moeten financieren, zeker nu de pandemie de reserves zwaar onder druk hebben gezet”. Isoleren, elektrificeren, duurzaam innoveren vragen een investeringscapaciteit, ook al brengen ze op termijn op in een goed duurzaam marktmodel. Hier is een rol voor het beleid weggelegd”.