Brussel - Imprepack is een schitterend voorbeeld dat het ondernemerschap soms met de paplepel wordt ingegeven. Dit familiebedrijf bestaat al bijna een eeuw en de vierde generatie wordt al volledig klaargestoomd om de fakkel over te nemen. Minister Sven Gatz vat hun boodschap aan de politiek samen: “Er is een tekort aan opgeleid en gemotiveerd personeel” Maar ook: “Als we KMO’s in de stad willen houden moet er bij de mobiliteit en ruimtelijke ordening rekening mee worden gehouden”.
Met bedrijfsbezoeken voelen we de hartslag van ondernemend Brussel: van grote bedrijven, over KMO’s tot startups en zelfstandige ondernemers. Imprepack, gesitueerd in het hartje van Molenbeek is gespecialiseerd in het maken van verpakkingen voor chocolade. Het familiebedrijf koos ervoor in Molenbeek, op een worp van Zwarte Vijvers te blijven, omdat zij het potentieel inzien van onze grootstad.
Ironisch? Een groot probleem is het personeelstekort. Ze zijn in de stad gebleven, maar moeten hun personeel soms ver buiten Brussel zoeken. In het geval van Imprepack, maar ook veel andere ondernemingen, is er nood aan opgeleide werkkrachten. Carla Dejonghe herkent het terugkerend probleem op al onze bedrijfsbezoeken: “Open Vld zet al jarenlang in op technisch onderwijs. Met duaal leren kan er een nauwe band gecreëerd worden tussen ondernemingen en onderwijs. Ondernemingen moeten meer betrokken worden bij het bepalen van de opleidingen”. Sven Gatz vult aan en wijst op de nood aan een dwingender activeringsbeleid in de steden, en dus ook in Brussel. “Je voelt dat ondernemers maar niet begrijpen dat er zoveel werkloze werkzoekenden zijn vandaag, en dat ze het personeel niet vinden.”
Bezoeken aan familiebedrijven als Stevens Recycling, Imprepack of Ganshory dwingen er ons toe open kaart te spelen: “willen we KMO’s in de stad die voor tewerkstelling zorgen? Dan moeten we qua ruimtelijke ordening én mobiliteit deze activiteiten verzoenen met de stad en de omliggende gemeenten. Deze bedrijven moeten duurzamer worden, maar ze moeten ook kunnen blijven draaien. En we moeten alles op alles zetten om de Brusselaars die er rond wonen, er ook aan de slag te krijgen. Anders is het een maat voor niets”, menen Carla Dejonghe en Sven Gatz! Wat die duurzaamheid betreft, dat zit goed. Veel bedrijven, ook KMO’s investeren meer en meer in de transitie.