Sla navigatie over

Brussel - Een eenmanszaak is ook een onderneming. Een zelfstandige in de creatieve sector, die zichzelf als artiest ziet en niet als ondernemer, is ook een ondernemer.  Khadija Zamouri (Brussels parlementslid Open Vld) ging op bezoek bij Eva Lynen, freelance illustrator en artiste. “Eva moet ook een businessplan hebben, moet haar administratie rondkrijgen, moet als zelfstandige leven van haar talent” aldus Khadija. “Dat is een leerproces”.  

Eva Lynen studeerde aan LUCA School of Arts, waar ze haar creatieve kant kon ontwikkelen. Er was evenwel weinig aandacht voor de administratieve kant en het ondernemerschap. Nochtans groeien veel van deze studenten uit tot freelancers. En deze worden uitreraard ook geconfronteerd met alle rompslomp zoals factureren, het statuut van zelfstandige aanvragen, BTW, boekhoudfing, … Maar ook prijszetting, klantenprospectie, …   

Hoe redt een eenmanszaak zich dan? Eva Lynen rolde er zelf in. Ze begon als student-zelfstandige. Dat is een soort zelfstandige in bijberoep. Ze zocht het zelf uit. Met vallen en opstaan. De eerste keer verschoot Eva van de belastingen die ze moest bijpassen.

Maar de grote doorbraak kwam van haar netwerk. Haar directe omgeving, een goede boekhouder, maar ook een coach gespecialiseerd in het begeleiden van artiesten (I support creatives). Ze kon rekenen op financiële steun voor deze coaching (de KMO-portefeuille van Vlaio). Eva beseft dat haar sector, de illustratiewereld, steeds meer ondernemend wordt. Ze heeft vaak contact met commerciële diensten van bedrijven voor wie ze opdrachten uitvoert. Ze wisselt eigen artistieke projecten af met commerciële opdrachten. Zolang ze er zichzelf in kan herkennen althans. Het is belangrijk dat je goed omringd bent, vat ze het samen. 

Khadija Zamouri“Er is heel wat ondersteuning vanuit het gewest en de gemeenschappen voor ondernemende artiesten. Dat is goed, maar niet altijd geweten bij ondernemende kunstenaars. Eva is creatief genoeg geweest om haar weg te vinden, maar haar zoektocht had best korter kunnen zijn. In het kunstonderwijs moet een basismodule “ondernemerschap” geïntegreerd worden. De meeste jongeren hebben geen groot netwerk om op dat moment van hun leven sterk van start te gaan”.

 

Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder