Sla navigatie over

“Duurzame bouwmaterialen: Van niche product tot norm”

Chloë Van Hoegaerden en Frederik Ceulemans (Open Vld) op bezoek bij Natura Mater, verkenners van duurzame materialen.

Natura Mater (https://www.naturamater.eu/)  is een start up opgericht tijdens corona in 2020. Het begon met prospectie en import van duurzame bouwmaterialen. De import en aankoop was een zware logistieke en financiële operatie. Daarom ligt de focus nu op consulting. Natura Mater informeert architecten, aannemers en ontwikkelaars over duurzame materialen. In de vergaderzaal waar Camille Mommer, medeoprichter van Natura Mater, Chloë Van Hoegaerden en Frederik Ceulemans ontvangt, staan samples. Een efficiënte pedagogische aanpak. Het gaat om bouwmaterialen uit natuurlijke producten (bio-based), uit natuurlijke minerale grondstoffen zoals leem (geo-sourced), uit gerecycleerd materiaal -uit de blauwe zak dus (circular)-, en lokale materialen. “De wasbak uit gerecycleerde oesterschelpen springt eruit, maar het aanbod is zeer breed en gevarieerd. Hier vind ik alvast inspiratie voor het ombouwen van mijn keuken” lacht Chloë

“De helft van de uitstoot van een gebouw bestaat uit zijn materialen. We moeten de klimaatimpact van de materialen meerekenen” legt Camille Mommer uit. “Het beleid focust zeer sterk op energieprestatie van gebouwen” reageert Frederik Ceulemans. “De fameuze EPB-score. Een extra maatstaf is daarom de Totem-score, die milieu impact van gebruikte materialen meerekent. Deze methode wordt meer en meer opgelegd bij de bouw”. Camille Mommer bevestigt dit. Maar ze benadrukt dat de huidige Totem nog onvoldoende innovatieve duurzame materialen, zoals hier geëxposeerd, opneemt. 

 

“De grootste vijand van duurzaamheid vandaag is gewoonte”, leidt Camille Mommer het gesprek in. “Nieuwe materialen zijn een risico in een bouwproject. De bouwsector is risicoschuw”. Natura Mater informeert architecten. Architecten staan hier open voor. Maar ze kennen de materialen slecht. Aannemers vallen terug op wat ze gewoon zijn. Natura Mater helpt de aannemers met het opmaken van offertes. “We geven ze technische info over de materialen”.

 

Er is een markt voor Natura Mater. Lastenboeken voor openbare aanbestedingen geven steeds meer punten aan duurzaamheid. Er is expertise voor nodig om daaraan te beantwoorden. Net als voor architecten en aannemers is het alles of niets principe in aanbestedingen een risico: de tijd en het geld dat je in een niet winnende aanbesteding steekt wordt niet of zelden vergoed.

 

Er is ook steeds meer vraag naar vanuit particulieren die er hun architect op aanspreken en de architect op zijn beurt de aannemer. Anderzijds is het een transitiemetier: hoe meer ze informeren, gaan spreken in universiteiten, lezingen geven voor architectenopleidingen, … hoe meer deze kennis mainstream wordt, hoe minder nood aan de extra expertise. 

 

Natura Mater is een jonge start up. De opstart was mogelijk dankzij een projectsubsidie van be circular.  Ze konden ook genieten van de steun binnen Greenlab, de accelerator voor duurzame start ups hub.brussels, het Brussels agentschap voor ondernemen. Bij Greenlab hebben ze hun businessmodel kunnen testen. Ze werken mee aan verschillende projecten van Citydev. Ze hebben ook opleiding en consulting voor Homegrade.brussels gedaan. Ze proberen ook hun expertise bij gemeentelijke diensten aan te prijzen. 

 

Camille Mommer ziet in het promoten van duurzame bouwmaterialen ook een potentieel voor re industrialisatie in Brussel op maat van de stad. Meer nog, Brussel heeft hier een internationaal erkende expertise. De verschillende gewestelijke overheidsdiensten hebben standaard lastenboeken, in verschillende talen, ontwikkeld die zo bruikbaar zijn in de andere gewesten en internationaal. “We mogen internationaal echt wel uitpakken met ons imago en expertise in circulariteit en eco-bouwen” besluit Camille Mommer.

Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder