Sla navigatie over

Op bedrijfsbezoek bij Tiptoh

Louis Curtil, medeoprichter van Tiptoh, ontvangt ons in een hippe platen- en boeken winkel, annexe koffiebar in Brussel, BXL Central in de Sint-Laurensstraat. De cafè latte wordt er met plantaardige Tiptoh-melk geserveerd.  ‘Tip-toe’ is Engels voor op de tippen van je tenen lopen. De naam van de start up is dus een hint naar de urgentie om onze ecologische voetafdruk terug te dringen. Louis wou een plantaardige melk ontwikkelen die qua smaak niet moet onderdoen, die neutraal is qua allergenen, die evenveel scoort als melk qua voedingswaarden, en die je kan gebruiken op zich, in koffie in de keuken, … die functioneel is. Na veel experimenteren hebben ze Tiptoh ontwikkeld op basis van erwten. Gele spliterwten om exact te zijn.

We proeven de Barista, zuiver als bij een wijnproeverij, en in Cappuccino verwerkt. Barista is hun recentste product, speciaal ontwikkeld voor koffiebars. Louis heeft Tiptoh opgericht samen met zijn schoonbroer Arnaud in 2021. Het idee is eigenlijk een COVID-kindje, van een kinesist die niet kon werken tijdens lockdown. Uniek voor een startup: ze hadden al een grote partner, Delhaize, tijdens de ontwikkeling van het product. Ze hebben het product ontwikkeld met een laboratorium, ze werken voor de productie met een zuiverbedrijf in het Payotteland, het design doen ze samen met een zelfstandig vormgever, de marketing doen ze volledig zelf. Het product is excellent, we hebben het geproefd, én het past in de tijdsgeest! Ze konden dan ook op behoorlijk veel persaandacht rekenen. Er werden ondertussen al 300.000 kartonnen van verkocht. De startup groeit.

 

Klagen staat niet in het woordenboek van de jonge ondernemer. Maar van de gelegenheid gebruik maken om wat problemen te signaleren wel: plantaardige melk op basis van erwten wordt fiscaal als frisdrank beschouwd en is bijgevolg onderhevig aan zware accijnzen, al is de suikerwaarde veel beter dan melk bijvoorbeeld. Willen we plantaardige melk promoten, dan is het best dat de federale overheid dit herziet. De Vlaamse win win-lening is een troef. Net als de Brusselse laat ze toe om aan gunstige fiscale voorwaarden te investeren in de zaak van familie of vrienden. Maar Brusselse vrienden kunnen geen gebruik maken van de Vlaamse regeling, en omgekeerd. Tiptoh is een bedrijf met een been in elk gewest … en een netwerk van familie en vrienden die die grens niet kent. Ook dat kan gefikst worden. En dan zijn er de steden: Louis is zelf op de baan om winkels en koffiebars paletten melk te leveren. De boetes bij levering lopen op … ook daar zou een oplossing op maat voor leveringen nuttig zijn, in Antwerpen, Gent en Brussel.

 

Maar de stad is ook een pool van talent voor een jonge startup, zeker met een zeer stedelijk product, die de tijdsgeest een emoties vat. Ze koesteren Brussel.

Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder